×

Sign up to the newsletter

#togetherband sustainable cardboard dome

Project Year

2020

Client

UBS & Bottletops #togetherband

The mandate for this innovative design project encompassed the development of an environmentally friendly cardboard dome while adhering to the guiding principles of the #togetherband philosophy.

The #togetherband initiative, spearheaded by the sustainable accessories brand Bottletops, in collaboration with global financial firm UBS, founding partners of #togetherband, was launched on April 22nd, 2019—World Earth Day. This initiative was established with the mission to globally engage with the 17 United Nations (UN) Sustainable Development Goals (SDGs) through the realms of creativity and culture.

Cinema style pod made from white cardboard paper material. Displayed in Art Basel by design studio Lazerian

Lazerian’s profound commitment to sustainability, creativity, and culture made the collaboration with two esteemed brands particularly meaningful. The primary goal was to construct a structure that seamlessly combined creativity, aesthetic allure, and sculptural elegance with an unwavering commitment to environmental responsibility. Leveraging Lazerian’s extensive expertise in sustainable materials and processes, this task was well within our capabilities, allowing us to both design and craft a solution that aligned perfectly with our objectives.

Wide shot of a art exhibition room with a white dome pod in the corner. the dome was designed and created by design studio Lazerian.

Sustainable creative design

We have always believed in the power of sustainable design and creative culture to engage people powerfully in development issues. Through #TOGETHERBAND we are thrilled to combine artisanal craftsmanship with the immediacy and reach of social media to facilitate a cross cultural conversation around the Global Goals as we engage everyone who wants to come together for a healthy future.

During the 2020 Art Basel event, the UBS art studio was exclusively dedicated to #togetherband. Within this space, a captivating immersive film screening area was a necessity. The dome, in addition to fulfilling all other required criteria, emerged as the ideal choice for this purpose. Functioning as the screening venue, the dome’s design and its exterior components had to exemplify top-tier aesthetics and visual appeal.

Constructed from white recycled cardboard, this sculptural structure was ingeniously designed to be demountable. Ensuring sustainability was a key imperative for all elements of the booth, as they needed to be versatile for repeated use and tailored to suit the specific requirements of the Art Basel installation.

 

[]